17.04.20

Великдень в українському живописі

Пасха – свято дуже давнє. Українці відзначали його ще задовго до становлення християнства на Землі Русі, і називалось воно Великдень – великий день. День весняної перемоги над зимою, світла над темряво., торжество життя над смертю. Також наші предки пов’язували це свято ще й з весняними польовими роботами. Було прийнято пекти великодні «бабки» і прикрашати різноманітними способами яйця, котрі ми знаємо як сучасні куличі, паски, писанки і крашанки.
Таким чиному святкування Великодня спочатку було зовсім не пов’язано з розп’яттям Христа. Тільки в 325 році на Нікейському соборі, де були присутні представники всіх християнських церков, було позначено головні правила святкування Великодня, багато з яких збереглися до наших днів.
 З часом Пасха стала головним християнським святом.
 Велика частина народних обрядів відбувалася в Чистий четвер. Головний ритуал – помитися у воді. Християни вірять, що в цей день вода здатна вилікувати від хвороб.У чистий чевер господині ретельно прибирали будок і у дворі. Однорічних дітей вперше стригли саме у Великий четвер. Чистий четвер також вважається найкращим днем для варіння та прикрашання яєць. Ця традиція налічує вже близько 8 тисяч років. Писанка – символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. З введенням християнства поступово змінюється і символіка писанки. Вона стала символом радості і віри у Воскресіння Ісуса Христа як символу всепрощення.

 Великдень в українському живописі
 Художник Ігор Роп'яник (продовження) – Роман Свередюк  Старі українські великодні листівки | Блог, Русалка і Великдень

  Купити картину «На Великдень» в жанрі сільський пейзаж, олійними ...

Немає коментарів:

Дописати коментар